Να Ποια Είναι τα Σωστά Κριτήρια για να Επιλέξετε Στρώμα για το Κρεβάτι σας

Η καθημερινότητά μας είναι ιδιαίτερα σκληρή και κουραστική. Γι’ αυτό και ένας σωστός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε πραγματικά και να πάρουμε ενέργεια για την επόμενη μέρα.

Θα καταλάβετε πως ήρθε η ώρα να αλλάξετε στρώμα όταν ξυπνάτε κάθε πρωί και αισθάνεστε πιασμένοι ή όταν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τα βράδια. Το στρώμα είναι από εκείνα τα πράγματα μέσα στο σπίτι στα οποία πρέπει να επενδύσετε. Πρόκειται για το αντικείμενο που θα βοηθήσει όσο κανένα άλλο στην ξεκούρασή σας και γι’αυτό πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί την ώρα της αγοράς.

Μαλακό ή σκληρό; Ανατομικό ή ορθοπεδικό; Τι θα πρέπει να προσέξουμε πριν αγοράσουμε στρώμα για το κρεβάτι μας; Πώς θα εξασφαλίσουμε την σωστή συντήρησή του; 

Σωστό Στρώμα Δεν υπάρχει σωστό και λάθος στρώμα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του σωματικές ανάγκες. Ιδανικό θεωρείται το στρώμα που ευθυγραμμίζει σωστά και στηρίζει τη σπονδυλική στήλη και το κεφάλι σας. Θα πρέπει να αποφορτίζει τον αυχένα και να μην εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

Σκληρό, Ημίσκληρο, Μαλακό Συνήθως το σκληρό στρώμα είναι για ανθρώπους με περισσότερο βάρος και για όσους κοιμούνται ανάσκελα. Το ημίσκληρο για όσους κοιμούνται μπρούμυτα και το μαλακό για όσους κοιμούνται στο πλάι και έχουν χαμηλό σωματικό βάρος.

Ανατομικό – Ορθοπεδικό Ορθοπεδικό χαρακτηρίζεται το στρώμα που κρατά τη σπονδυλική στήλη σε οριζόντια θέση γι’ αυτό και είναι πιο σκληρό. Ανατομικό, από την άλλη, είναι αυτό που εφαρμόζει στις καμπύλες του σώματος.

Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στρωμάτων: Στρώματα με ελατήρια και λάτεξ. Τα στρώματα με ελατήρια κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς και οι περισσότερες εταιρείες που κατασκευάζουν στρώματα επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν ελατήρια μιας και είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος στρωμάτων. Αυτό συμβαίνει διότι το στρώμα με ελατήρια έχει αποδείξει την αντοχή του στο πέρασμα του χρόνου καθώς και τη σωστή στήριξη που μπορεί να προσφέρει στο σώμα και την σπονδυλική στήλη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Τα στρώματα Latex από την άλλη επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση πάρα πολύ εύκολα εξαιτίας της ελαστικότητας του υλικού. Λόγω των ιδιοτήτων του Latex, σαν στρώματα είναι πάρα πολύ ανθεκτικά και αναπνέουν πολύ περισσότερο από τα κανονικά στρώματα.

Υπέρ: Γενικά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των ελατηρίων και όσο πιο καλό το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα, τόσο καλύτερη και η ποιότητα του στρώματος. Έχεις μεγαλύτερη επιλογή όσον αφορά τη σκληρότητα που επιθυμείς και, επίσης, τα στρώματα με ανεξάρτητα ελατήρια προσφέρονται περισσότερο για ζευγάρια, καθώς η κίνηση του ενός δεν ενοχλεί τον άλλο. Είναι υγιεινά και ενδείκνυνται για το μεσογειακό κλίμα και για όσους ιδρώνουν πολύ. 

Το στρώμα, για να αποδώσει καλύτερα, πρέπει να ακουμπάει σε μία σωστή βάση

Όλα μας τα στρώματα παράγονται κατά παραγγελία, ακριβώς στις διαστάσεις που σας εξυπηρετούν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να μετρήσετε σωστά την επιφάνεια που θα τοποθετηθεί το στρώμα, ώστε να χωράει ακριβώς και να μην αφήνει κανένα κενό.

Συντήρηση

Όπως και τα περισσότερα οικιακά αντικείμενα, έτσι και το στρώμα χρήζει της απαραίτητης συντήρησης και περιποίησης, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε στο έπακρο την αγορά του και να επεκτείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο την διάρκεια ζωής του. 

Προφυλάξτε το από υγρά χρησιμοποιώντας ειδικό αφαιρούμενο κάλυμμα (κατά προτίμηση αντιαλλεργικό), το οποίο πλένε όσο συχνά θέλετε. 
* Αν έχετε μόλις αγοράσει νέο στρώμα, αφήστε το μερικές ώρες να «αναπνεύσει», πριν τοποθετήσετε σεντόνια και προστατευτικό. 
Μην το διπλώνετε, το βρέχετε ή χοροπηδάτε πάνω του σαν να είναι… τραμπολίνο. Επίσης, αποφύγετε να το καθαρίζετε με ατμό, καθώς έτσι μπορεί να συγκεντρωθεί μούχλα στο εσωτερικό του. 
Μην αφαιρείτε την ετικέτα του κατασκευαστή, μπορεί να σας χρησιμέψει για μελλοντικές οδηγίες ή σε περίπτωση φθοράς ώστε να εξασφαλίσετε την ισχύ της εγγύησης.

* Ανά 3 μήνες αλλάζετε θέση στο στρώμα πάνω-κάτω, κεφάλι-πόδια, για να φθείρεται ομοιόμορφα.

* Μην το σκουπίζετε με την ηλεκτρική σκούπα γιατί με την τριβή δημιουργείται στατικός ηλεκτρισμός και τα ακάρεα συγκεντρώνονται πιο εύκολα.

* Αντιθέτως προτιμήστε κάποια εταιρία για βιολογικό καθαρισμό.