Μεγάλος Οδηγός: Όλα όσα Πρέπει να Γνωρίζετε για τα Έπιπλα Εξωτερικού Χώρου

Ξύλο, μέταλλο ή πλαστικό; Μην βιαστείτε να απαντήσετε! Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε ποια έπιπλα είναι τα πλέον κατάλληλα για να διεκδικήσουν μια θέση στη βεράντα και τον κήπο σας!

Οι περισσότεροι από εμάς αναζητούμε έπιπλα εξωτερικού χώρου τα οποία διαθέτουν φινετσάτο και διαχρονικό σχεδιασμό, γερή κατασκευή, να είναι εύκολα στη μεταφορά και τον καθαρισμό τους και, τέλος, να είναι ανθεκτικά σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, πολύ συχνά δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το κατάλληλο υλικό με βάση τις πρακτικές ανάγκες και τους διακοσμητικούς σκοπούς που θέλουμε να πληρούν τα έπιπλα που, εν τέλει, καταλήγουν στη βεράντα και τον κήπο μας. Για να κάνουμε την επιλογή των κατάλληλων επίπλων... εύκολη υπόθεση, παρακάτω θα βρείτε έναν πλήρη οδηγό που περιλαμβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα υλικά κατασκευής τους προτού πάρετε την τελική απόφαση.

Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα εξωτερικού χώρου κατασκευάζονται τόσο από φυσικά όσο και από τεχνητά υλικά με πιο συχνούς «πρωταγωνιστές» το πλαστικό, το ξύλο, την ψάθα και το μέταλλο.

Ξύλο
Πλεονεκτήματα Τα ξύλινα έπιπλα χαρίζουν στον κήπο και τη βεράντα σας ζεστό, φιλόξενο, κομψό και φυσικό χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, τα διαφορετικά είδη ξύλου (teak, πεύκο, ευκάλυπτος, κέδρος, σεκόγια, κ.ά.) από τα οποία κατασκευάζονται προσφέρουν απίστευτη διακοσμητική ευελιξία. Σε γενικές γραμμές, τα έπιπλα που είναι φτιαγμένα από φυλλοβόλα δέντρα τείνουν να έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο με τη διάρκεια ζωής του teak και του ευκαλύπτου. Τέλος, αν η βεράντα σας δε διαθέτει τέντες ή κάποιο άλλο μέσο σκίασης, καλό είναι να θυμάστε ότι τα έπιπλα από ξύλο είναι περισσότερο ανθεκτικά στον ήλιο (και τη θερμότητά του) από ότι το πλαστικό και το μέταλλο. Μειονεκτήματα Μπορεί να αντέχουν στον... χρόνο, ωστόσο τα έπιπλα από ξύλο χρήζουν τακτικής συντήρησης με ειδικό λάδι ή κερί. Αν είστε φαν του ξύλου στην ακατέργαστη μορφή του, μην αμελείτε την αποθήκευσή των επίπλων σε εσωτερικό χώρο κατά τους χειμερινούς μήνες καθώς είναι εξαιρετικά ευάλωτα στη σήψη και τις αλλοιώσεις.

thehomeissue_epiplaexoterikouxorou02
 

 

Πλαστικό
Πλεονεκτήματα Το πλαστικό αποτελεί την πιο φθηνή και οικονομική επιλογή. Παράλληλα, τα πλαστικά έπιπλα αποθηκεύονται και μεταφέρονται εύκολα, συντηρούνται εύκολα ενώ ο καθαρισμός τους είναι παιχνιδάκι (αρκεί να τα περάσετε με λίγο απορρυπαντικό πιάτων και νερό για να τα δείτε να λάμπουν!). Τέλος, τα έπιπλα από πλαστικό που κυκλοφορούν στην αγορά διαθέτουν απίστευτη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων μιας και το υλικό είναι εξαιρετικά εύπλαστο. Μειονεκτήματα Πρέπει να τις αποθηκεύετε πάντα κατά τους χειμερινούς μήνες για να τις προστατεύσετε από πιθανές φυσικές φθορές (π.χ. αποχρωματισμός, χαρακιές, λακκούβες στην επιφάνειά τους, κ.ά.)

thehomeissue_epiplaexoterikouxorou03

Tα πλαστικά έπιπλα θα δώσουν χρώμα και παιχνιδιάρικο τόνο στη βεράντα και τον κήπο σας χωρίς να ξοδέψετε μια περιουσία!

Σφυρήλατο Σίδερο
Πλεονεκτήματα: Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο αποτελούν σίγουρα την πιο κλασική και διαχρονική επιλογή. Πέρα από τον ευέλικτο σχεδιασμό τους (ο οποίος εκτείνεται από κλασικός μέχρι μίνιμαλ), τα έπιπλα αυτά είναι εξαιρετικά ανθετικά στις φθορές που προκαλούνται από τη χρήση, δεν χρειάζονται αποθήκευση, ενώ μπορείτε να αλλάξετε εύκολα την όψη τους, βάφοντας τα. Μειονεκτήματα Τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο είναι βαριά κι απαιτούν ειδική φροντίδα ενάντια στη σκουριά και τη διάβρωση. Επιπλέον, επειδή τείνουν να απορροφούν την ηλιακή ακτινοβολία, η τοποθετήσή τους πρέπει να γίνεται σε σκιερό και δροσερό μερός κατά το καλοκαίρι. Τέλος, θα χρειαστεί να προνοήσετε κάποιο budget για μαξιλάρια μιας και, χωρίς αυτά, είναι αρκετά άβολα.

Αλουμίνιο
Πλεονεκτήματα Τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ιδανικά αν είστε φαν του μίνιμαλ και του αφαιρετικού στιλ διακόσμησης. Παράλληλα, είναι εξαιρετικά ανθεκτικά όχι μόνο στις καιρικές συνθήκες, αλλά και στη σκουριά με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να τα αποθηκεύετε κατά τους χειμερινούς μήνες. Παράλληλα, απαιτούν λιγότερη συντήρηση, καθαρίζονται πιο εύκολα και είναι πιο ελαφριά από τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο. Μειονεκτήματα Λόγω της υψηλής αντοχής τους και της ευκολίας στη χρήση τους, τα έπιπλα από αλουμίνιο είναι ακριβά.

Επιμένετε... κλασικά; Επιλέξτε τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο για το απόλυτο διαχρονικό και ρομαντικό look.

Επιμένετε... κλασικά; Επιλέξτε τα έπιπλα από σφυρήλατο σίδερο για το απόλυτο διαχρονικό και ρομαντικό look.

Ψάθα
Πλεονεκτήματα Τα έπιπλα από ψάθα δίνουν στους εξωτερικούς χώρους χαλαρό ύφος και ρουστίκ κι εξωτικό look. Επιπλέον, η ψάθα είναι εξαιρετικά ανθετικό κι ελαφρύ υλικό ανεξάρτητα από την πρώτη ύλη από την οποία προήλθε (μπαμπού, ινδικός κάλαμος, ζαχαρακάλαμο). Για τη βεράντα σας, προτιμήστε τα έπιπλα που είναι κατασκευασμένα από συνθετικά υλικά ή έχουν υποστεί κάποιου είδους επεξεργασία τα οποία, άλλωστε, διαθέτουν μεγαλύτερη αντοχή σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Μειονεκτήματα Τα ψάθινα έπιπλα τείνουν να είναι πιο ακριβά και ογκώδη.

Τα έπιπλα μπαμπού θα μετατρέψουν στη βεράντα σας στο πιο εξωτικό σημείο του σπιτιού σας.
 
Όλα τα έπιπλα κήπου θα βρείτε https://www.ourhome.gr/gr/el/catalog/epipla-kipoy
 
Πηγή: spirossoulis.com